depresyon Ana Sayfa | İletişim  
      Bu site Prof. Dr. Kültegin Ögel tarafından hazırlanmıştır  
 
 
Depresyonun diğer belirtileri

Aşağıdaki belirtiler depresyon tanı ölçütleri içinde yer almamakla birlikte depresyonda sıklıkla görülebilirler.

Fiziksel belirtiler

Depresif hastaların başvuru yakınmaları içinde bedensel yakınmalar önemli yer tutar. En sık görülen fiziksel belirtiler baş ağrısı, vücutta gezip dolaşan ağrılar, vücudun çeşitli yerlerindeki uyuşma ya da karıncalanmalar, çarpıntı, soğuklama ya da ateş basması, mide bulantısı, sırt ve göğüs ağrısı vb belirtilerdir. Baş ağrısı lokalizasyon göstermez veya enseden, kafanın tepesinden başlayabilir ve süreklidir; “kafamın içi sanki saman gibi” tarzında açıklanan huzursuzluk duygusu biçimindedir.

Kimi depresyonlu kişilerde ön planda bulunabilirler ve depresyon belirtilerinin fark edilmesini önleyebilirler. Eski tanımlandırmada bu tip depresyona bu özelliğinden dolayı “maskeli depresyon” denmiştir.

Depresyonda görülen bedensel belirtilerin özellikleri şunlardır:

  • Herhangi bir tıbbi nedene bağlı olduğu  gösterilemez.

  • Genelde tüm vücuda yayılmıştır, belirli bir organ ya da ilintili organ gruplarıyla ilişkilendirilemez.

  • Değişkendir.

UNUTMAYIN ! DEPRESYON  BEDENSEL BİR HASTALIK İLE EŞ ZAMANLI BULUNABİLİR. AYNI ZAMANDA BEDENSEL BAZI HASTALIKLAR DA DOĞRUDAN DEPRESYON BELİRTİLERİNE VE DEPRESYONA YOL AÇABİLİR.

Kaygılı beklenti

Tipik olarak kapı çalındığında, telefon çaldığında “kötü bir şey oldu” “çocuğuma, eşime bir şey oldu” takıntılı düşüncesiyle gelişen ani bir ürpermeden panik duygusuna kadar şiddetlenen bir tepki biçiminde gözlenir. Bir uyaran olmadan da kişi “her an kötü bir şey olacak” duygusu yaşayabilir.

Gürültüden ve kalabalıktan rahatsız olma ( uyaranlara tahammülün azalması):

Kişi kalabalık yerlerde kalmaktan, gürültüden rahatsız olmaktadır. Gürültüye tahammül edemediğinden yakınabilir;  bu nedenle evden dışarı çıkmaktan ve insanlar ile görüşmekten çekinebilir.

Sinirlilik

Kontrol edilemeyen kolay ve çabuk öfkelenme halidir. Kişi tahammül gücünün azaldığını ve kolayca öfkelendiğini belirtir.

Ağlama ya da ağlayamama

Hasta her zamankinden daha sık ağlamaya başlamıştır. Her şeye ağladığını, hiçbir neden yokken gözlerinin yaşlarla dolduğunu ifade eder. Kimi hastada ise tersi bir durum gerçekleşir ve hasta hiç ağlayamadığını gözyaşlarının sanki kuruduğunu, bir ağlasa rahatlayacağını söyler.

Obsesyonlar

İstemsiz, saçma olduğu bilinen ama zihinden uzaklaştırılamayan takıntılı düşüncelerdir. Depresyon hastalarının %30’unda obsesyonlar da bulunabilir

Sanrı / varsanılar

Depresyonlu kişilerde sanrı  (hezeyan) ve varsanılar (halüsinasyon) saptanabilir. Sanrı ya da varsanıların gözlendiği depresyonlar, psikotik depresyon olarak adlandırılır  (örneğin, mahvolacağız, sonumuz geldi, öleceğiz, bizi öldürecekler gibi). Sanrı ve varsanıların bulunması ağır bir depresyonu  düşündürmelidir.

ayrıca bkz: depresyonun temel belirtileri, depresyonun eşlik eden belirtileri, depresyon tanısı koymak için..., depresyon soruları, depresyon anketi 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Alkol kullanımı fazlaya ne yapma
 

© 2009 Kültekin Ögel | Web Yazıl

© 2009 Kültekin Ögel | Web Yazılım: Bayram İlyasoğlu | Valid XHTML |  Ana Sayfa | İletişim